Kertészkedéssel a lelki egyensúlyért!

Boldogabban és egészségesebben – kertészkedéssel

Valóban jó hatással van a kertészkedés a testre és a lélekre?

Mindenki ismerolyan embert, aki szeret kertészkedni. Azt is tudjuk róluk, hogy általában boldog, ki-egyensúlyozott életet élnek. De vajon mit mond róluk a tudomány? 

Ennek jártak utána a Texasi Mezőgazdasági és Élettudományi Egyetem kutatói, akik számos e tárgyban született tanulmányt összegeztek a következőképpen:

  1. Akik több időt töltenek a növények között, azok jobban érzik magukat emberek társaságában is. A kertészkedés és minden más természettel járó munka mérhetően növeli az embertársaink iránti együttérzést.
  2. Boldogabbak azok az emberek, akik otthonukban, kertjükben, vagy irodájukban virágot tartanak. A dísznövények javítják a hangulatot, csökkentik a stresszel szembeni ellenállóságot, növelik az optimizmust.
  3. A kertészkedés 20%-kal javítja a koncentrációt és a memóriát. Ha növényekkel vesszük körbe magunkat, az jó hatással van a munkánk minőségére és pontosságára.
  4. A növényekkel végzett munka csökkenti a frusztrációt, segít megbirkózni a negatív érzésekkel.
  5. A rendezett, ápolt parkok közelében élő, illetve a szépen gondozott, nagy kerttel rendelkező embereknek jobb az általános egészsége.
  6. A mérsékelt fizikai aktivitás, mint a kertészkedés, illetve a sok szabadban töltött idő növeli a várható élettartamot.
  7. A hatvan év feletti rendszeresen kertészkedő nők és férfiak között 36%-kal kisebb kockázattal alakul ki demencia, mint a nem kertészkedő társaiknál.

Könyvajánló

Dr. Orlóczi László: Kertésznapló, 1990 Ft

A Kertésznapló havi bontásban sorolja föl az aktuális kerti teendőket, külön-külön kitérve a zöldségfélékre, a gyümölcsfélékre, a dísznövényekre és a növényházra. Ki-ki rögzítheti benne időjárási megfigyeléseit, megvalósított munkáit és terményeredményeit.

Bálint György: Minden héten szüret, 3990 Ft

Az amatőr kertészek mellett, akik inkább a termesztéstecnikára kíváncsiak, a növények kultúrtörténete iránt érdeklődők is örömüket lelhetik a könyvben, hiszen a gyakorlati tanácsok mellett rengeteg érdekességet is találunk ebben a színes, a szerzőre jellemzően szerethető stílusban megírt kötetben.

Ezért élnek 100 évig

A Japán Okinawán, ahol a legtöbb 100 éves ember él, minden idős embernek van egy saját kis kertje. Ez a kutatók szerint jelentősen hozzájárul a hosszú élettartamhoz, mivel a kert minden nap ad valami feladatot, ezáltal célt a következő napra. A hosszú élettartamhoz az is hozzájárul, hogy a kertben megtermelt árut az idős emberek a helyi piacon értékesítik, miközben egymással is találkoznak, beszélgetnek, így a társadalom fontos és hasznos tagjának érzik magukat.

Belevágnál?

Íme, egy kis ízelítő a kerti munkálatokhoz hasznos termékeinkből.

1. műanyag kerti talicska, Praktiker 2. mini kerti kapa, Praktiker 3. elektromos kapálógép, Praktiker 4. metszőolló, Praktiker 5. kerti kesztyű, Praktiker 6. mini kerti lapát, Praktiker 7. sövénynyíró olló, Praktiker 8. fűnyíró, Praktiker 9. kapálógép, Praktiker 10. műanyagkerti talicska, Praktiker 11. sövényvágó, Praktiker 12. állítható lombseprű, Praktiker 13. fűnyíró, Praktiker 14. Bálint György: Minden héten szüret, Líra 15. Dr. Orlóczi László: Kertésznapló, Líra

 

Jelen cikk eredeti, nyomtatott formájában a 2019. tavaszi Passzázs magazinunk oldalain olvasható.  Az itt szereplő termékek korlátozottan, a készlet erejéig elérhetőek bevásárlóparkunkban.