Címlapsztori folytatása Csisztu Zsuzsival 1. rész

Az alábbiakból megtudhatjátok, hogy hogyan lehetett egy ilyen csinos hölgy sikeres sportriporter a köztudottan férfiak által dominált szakmában.  

Csisztu24 címmel az ATV-n új műsorral jelentkezett a közkedvelt műsorvezető, aki ezúttal nem a megszokott módon és környezetben mutatja meg beszélgetőpartnereit. Csisztu Zsuzsa nem csak a műsor kulisszatitkaiba, de számos szerepébe is bepillantást engedett a Passzázs magazin olvasóinak.
Interjúnk első részét Passzázs magazinunkban olvashattátok, amelyben inkább a Csisztu24 műsorról mesélt nekünk Zsuzsi, ITT olvashatjátok el újra, ha már nem emlékeznétek a részletekre.
Az interjú folytatásaként ezen a héten Zsuzsi arról mesél, miként jutott el a bajnokságoktól egészen a sportműsorokig.

Névjegy:

00Csisztu Zsuzsa 1970-ben született Budapesten. Öt évesen kezdett el tornázni. Több mint tízszer nyerte el a magyar bajnoki és háromszor a mesterfokú bajnoki címet. Remek eredményeket ért el a világversenyeken is: Európa-bajnoki 6. (1984), világbajnoki 7. (1987), olimpiai 8. (1988) és Európa Kupa-győztes volt. A Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. 1990-ben ösztöndíjasként nemzetközi kapcsolatok és televíziózás szakon tanult az Egyesült Államokban, a Minnesota Egyetemen. Ennek köszönhetően olyan csatornák regionális műhelyeinél gyakornokoskodhatott, mint a CBS vagy az NBC. Televíziós pályafutását 1992-ben kezdte, amikor Vitray Tamás kérte fel szakkommentátornak a barcelonai olimpia idejére, azután a Magyar Televízió Telesport című műsorának szerkesztőségében kapott állandó státust. 1995-ben sportmenedzseri diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen, majd 1996-ban az atlantai olimpiát követően Németh Gyula-díjat és nívódíjat, 2000-ben Ezüst Toll-díjat kapott. 1998-ban a Tv2-höz került, sportriporter-szerkesztőként és műsorvezetőként dolgozott 2007-ig. 2002-ben jelent meg első könyve, a Csisztu vizet a pohárba! címmel, és abban az évben elkezdte jogi tanulmányait az ELTE-n. 2003-ban indult a Klubrádióban a Rivális című sportportréja, amely 2007 tavasza óta „Rekorderek”címmel futott összesen tizenhárom éven át. Ezalatt, több, mint ötszáz egyórás portrébeszélgetést készített a hazai sportvilág krémjével és olyan emberekkel, akik az emberi teljesítőképesség határait feszegetik.2006-ban házasságot kötött dr. Ketskés Norberttel, következő évben megszületett kisfiuk, Krisztián Norbert. 2009 nyarától alapító tagja volt a Digi Sport csatornának, ahol hetente jelentkezett „Vendégjátékos” című műsorával és a „Reggeli Start” című műsort is vezette, miközben több száz élő sportközvetítés fűződik a nevéhez a stúdióműsorok mellett. Portréfilmjeivel rendszeresen jelentkezett Vitray Tamás „Megint mesélek” című műsorában. 2011-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi doktorátust szerzett. 2013-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Továbbképző Intézetében kitűnő minősítéssel sportjogi szakjogász diplomát szerzett. 2013-ban megszületett második fia, Adrián Mihály. Munkája mellett számos karitatív szervezet és alapítvány munkáját segíti. Több mint tíz éve nagykövete a „Transzplantációs Alapítvány a megújított életekért” szervezetnek és a „Tegyünk együtt a daganatos gyermekekért” Alapítványnak, elnöke a „Nőszirom” közéleti és kulturális sportegyesületnek, támogatója a KedPlazma Magyarország plazmaferézis üzletágának.

Az első női sportújságíró, aki szakmájában a MOB tagja lett. 2015-ben Papp László Budapest Sportért díjjal tüntették ki. 2016 nyarán a riói olimpián a MOB Magyarok Házának háziasszonyaként segítette a Budapest2024 olimpiai pályázat munkáját, s a Ház később egy nemzetközi zsűri által elnyerte az „olimpia legjobb látogatóközpontjának” járó elismerést. 2016 októberétől az ATV csatornán folytatja műsorvezetői pályafutását, „Csisztu24” című műsorával.

(Névjegy forrása: Wikipédia)

  • A neved összeforrt a sporttal, nehezen elképzelhető, hogy teljesen kivonulj a sport világából.

Erről szó sincs, a sport továbbra is az életem része marad, tekintve, hogy számos sporttal foglalkozó orgánumnak írok: így például a Presztízs Sportnak is. De a lapcsaládban a Presztízs Style-nak és a Pannon Presztízsnek is kiemelt szerzője vagyok a sport mellett más témákban is. Emellett folytatni tervezem a Klubrádióban 13 éven át futó Rekorderek című műsoromat más platformon, és van néhány televíziós felkérésem is. S persze továbbra is szoros  együttműködésben veszek részt a Budapest 2024 rendezvényeiben, ahogy Rióban a nemzetközi díjnyertes Magyar Ház háziasszonya is lehettem.

  • A sportnál maradva, a sportszakmai múltadon és a sportolói eredményeiden túl még egy érdekes szállal kötődsz a sporthoz: sportjogi szakjogász is vagy. Mi visz rá egy sikeres újságíró-műsorvezetőt arra, hogy elvégezze a jogi egyetemet?

A vágy, hogy tanuljak még valamit. És nem azért, mert erre korábban nem volt lehetőségem, hiszen az Egyesült Államokban a Minnesotai Egyetemen tanultam, majd már idehaza sportmenedzseri diplomát is szereztem. Hanem azért, mert sok olyan helyzettel szembesültem úgy sportolóként, mint újságíróként és televíziós műsorvezetőként, amikor nagyon jó lett volna többet tudni az adott téma jogi hátteréről. Emellett volt bennem egy jó adag kíváncsiság is a joggal kapcsolatban.  És persze nem titok, hogy a jogi pályára egyfajta tartalék pályaként is tekintek.

  • Miért érzed úgy, hogy fel kell készülnöd egy tartalék hivatással?

A világ, különösen Magyarországon sajnos abba az irányba mutat, hogy a már nem harmincas műsorvezetőket, függetlenül a szakmai tapasztalatuktól és a tudásuktól nem kezelik a helyükön és értékükön, vagyis könnyen megválnak tőlük. Pedig ez nem éppen haladó szemlélet, hiszen elég csak a CNN-re kapcsolni, látható, hogy szinte kizárólag tapasztaltabb hölgyek kapnak komoly műsorokat, akiknél nem az a kérdés, hogy hány évesek, még csak nem is az, hogy néznek ki – bár remekül -, hanem az, hogy mit mondanak, hogyan tudnak feldolgozni, bemutatni egy-egy témát. S mivel sajnos szomorúan veszem tudomásul, hogy nálunk nem ez a tendencia érvényesül a legtöbb helyen – az ATV ez alól, azt hiszem, szerencsére éppen kivétel -, szeretnék felkészülni, hogy legyen B tervem, ha úgy alakul.

  • Sportjogi szakjogászként, milyen esetben lehet szüksége rád egy sportolónak?

Mivel a sportot is átszövi a jog, a sportközvetítések jogától a játékosok szerződtetésén, átigazolásuk lebonyolításán át az érdekképviseletükig, például egy esetleges dopping ügyben. Egyébként óriási szükség van ma Magyarországon a sportjogász szakemberekre, mert annak ellenére, hogy törvény szabályozza a sport területét is, számos esetben meglehetősen tisztázatlanok a viszonyok. Például hiába határozza meg egyértelműen a sporttörvény, hogy egy sportoló csak szerződéssel – legyen az amatőr vagy profi szerződés – tartozhat a klubjához, egyesültéhez, meglepődnél, hány sportolónak nincsen semmilyen szerződése. Pedig belegondolni is rossz, mi minden történhet egy sérülés kapcsán.

  • Ezek szerint sportjogi kérdésekben bárki megkereshet téged?

Így van, várom szeretettel, a weboldalamon van is erre utalás. És bár egyelőre még nincs meg az ügyvédi szakvizsgám, mint szakjogász, az ügyvéd barátaim ügyvédi irodáin keresztül tudok segíteni.