Passzázs címlapsztori folytatása: interjú Várkonyi Andreával

Több, mint 15 év híradózás után Micsoda nők! című saját talkshowját vezeti a FEM3-on.

Várkonyi Andrea nemcsak új műsora kulisszatitkaiba engedett bepillantást, de arról is beszélt, mennyire változtak meg a hétköznapjai, mióta nem híradózik. Tavaszi Passzázs magazinunkban lévő címlapinterjúnk folytatását olvashatjátok: 

Névjegy:

_V5I0068Dr. Várkonyi Andrea 1974-ben született Szegeden. 1993-ban érettségizett a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, majd egyetemi tanulmányai alatt az egyik szegedi kábel televíziónál vezetett műsorokat 2000-ig. Ugyanebben az évben szerzett diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 2000 és 2002 között belgyógyászként dolgozott a Szegedi I. számú Belgyógyászati Klinikán. 2001-ben szerezte meg második diplomáját, egészségügyi közgazdász-menedzser szakon. 2002-2016 között a Tv2 Tények című hírműsor műsorvezetője. 2006-ban ismerkedett meg Bochkor Gábor televíziós, rádiós műsorvezetővel, akivel közös kislányuk, Nóri 2007-ben született meg.

 

 • Annak idején az orvosi hivatást hagytad ott a televíziózásért. Miért döntöttél így?

– Az egyetem elvégzése után Szegeden dolgoztam az I. sz. Belgyógyászati Klinikán, ott voltam kezdő orvos. És bár valóban az orvosi hivatást hagytam ott a tévézésért, nem egy teljesen új pályát választottam, hiszen akkorra már 8 éve vezettem műsorokat az egyik szegedi kábel televíziónál. Amikor igent mondtam a Tv2 megkeresésére, gyakorlatilag a hobbimból lett főállás. S hogy miért döntöttem így? Mert annyira elkeserítő volt már akkor is a hazai egészségügy helyzete. Ráadásul a mi évfolyamunk egy illúzióvesztett évfolyam volt, hiszen amikor 1994-ben elkezdtük az egyetemet, mindenki azt mondta, hogy mire végzünk, rendbe fogják hozni az egészségügyet. De nem hogy nem így történt, hanem mire megkaptuk a diplománkat, sokkal rosszabb lett a helyzet. Így aztán nem csoda, hogy a diplomaosztás napján az évfolyamunk 50%-a pályaelhagyó volt. Biztos vagyok benne, hogy ha engem akkor a Tv2 nem csábít el, valahol Nyugat-Európában dolgoznék orvosként. Ami nem is lett volna érthetetlen, miután 2000-ben, amikor dolgozni kezdtem, 49 ezer forintot vittem haza, amiből nem tudtam eltartani magam. A szüleim fizettek mindent.

_V5I0049

 • Mit szóltak a döntésedhez a szüleid, akik szintén orvosok?

– Nagyon féltem, hogy mit fognak szólni, ráadásul az édesapám azon a klinikán volt belgyógyász professzor, ahol én is dolgoztam. De a szüleim elsősorban szülőként reagáltak. Elmondták, hogy bár nagyon sajnálják, megértenek, mert a saját beosztott kezdő orvosaikon látják, hogy mennyire perspektívátlan a jövőjük. Ezért aztán bár annak idején nagyon örültek, hogy én is az orvosi hivatást választottam, a saját gyereküknek nem tudják tiszta szívvel azt mondani, hogy ilyen körülmények között is maradjon ezen a pályán, főleg, ha kap egy jobb lehetőséget. Nagyon megható beszélgetés volt.

 • Az orvoslást teljesen elengedted, vagy a családod révén valamennyire benne maradt az életedben?

– Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert miután az egész családom orvos, sokat beszélgetünk a szakmáról. Így a tudásom nagy része megmaradt. Ha pedig valamiben nem vagyok biztos, ma is előveszem az orvosi könyveimet. De az egészségügy másként is benne maradt az életemben, hiszen számos egészségügyi kampányban veszek részt. Emellett egy év múlva végzek pszichológusként és nagyon szeretném összegyúrni a két dolgot: orvosként pszichológusnak lenni, orvosi háttérrel átlátni a problémákat és a betegségeket.

 • Akár az is elképzelhető, hogy terapeutaként dolgozz?

– Abszolút. Szívesen foglalkoznék pszichoszomatikus betegségekkel. Volt idő, amikor a pszichoszomatikus szó szinte kuruzslásnak számított, ma azonban elfogadott tény, hogy a psziché és a test között összefüggés van. Úgy érzem, hogy az orvosi tudásommal és a pszichológia tanulmányaimmal ezt az összefüggést elég jól átlátom.

 • Gondoltál arra, hogy mi lesz akkor, ha nem fogod jól érezni magad a tévében?

– Csak a legelején. De mivel van egy orvosi és egy egészségügyi-közgazdász diplomám és két nyelvvizsgám, nem voltam kétségbeesve s a mai napig nem vagyok. Nagyon gazdagnak érzem magam abból a szempontból, hogy nem diplomák és mindenféle tudás nélkül lettem tévésztár, ezért aztán igazán nem is kellett azon aggódnom, hogy úristen mi lesz, ha egyszer ennek vége. Ez a magabiztosság a kezdetek kezdetén is ott volt, s úgy éreztem, hogy ha nem jön be a tévézés, bárhová visszamehetek, akár Magyarországon, akár külföldön.

 • Hiszel abban, hogy ez nem véletlenül alakult így?

– Az élet számos alkalommal bebizonyította, hogy a dolgok nem véletlenül történnek, és mindig minden szinkronba kerül. Amikor a Tények-nek vége lett, sokan kérdezték, hogy mennyire vagyok kétségbeesve. Nyilván egy pár napig szomorú voltam, de én az a típus vagyok, aki tudom, hogy ha egy ajtó becsukódik, kinyílnak újak. Ilyenkor nem leülni kell és merengeni, hogy ez milyen rossz, hanem megtalálni a káoszban azt a kis fénypontot, ami továbbvisz.

_V5I0054

 • A lányotok lassan 10 éves. Őt is érdekli a média világa?

– Nórinak teljesen természetes, ha egy óriásplakáton vagy a tévében lát minket, vagy reggel iskolába menet apát hallgatjuk a rádióban. Ő ebben nőtt fel. Ugyanakkor nem feltétlenül szeret szerepelni. Bármilyen felkérést kapunk olyan műsorra vagy fotózásra, ami őt is érinti, teljes mértékben ő dönt, és gyakran mond nemet. Ettől függetlenül, nem riad meg egy mikrofon láttán.

 • Mi az, ami érdekli, milyen beállítottságú?

– Inkább humán. Nagyon jó nyelvérzéke van, fantasztikusan rajzol és kifejezetten érdekli a környezet, a természet és az emberi test. Utóbbival kapcsolatban meglepően sok tudása van: 7 éves korában egyszer megnyalta az orromat, majd az mondta: „Anya, nyugi, a nyálnak 98 %-a víz és csak 2 %-a emésztőnedv.”

 • Mennyire hasonlít Nóri temperamentuma a tiédhez?

– Sok mindenben hasonlítunk. Leginkább abban, hogy ő is nagyon karakán. A bölcsiben úgy jellemezték, hogy Bochkor Nóri semmilyen fizikai fenyítést nem alkalmaz a társaival szemben annak ellenére, hogy magasabb a többieknél. Ellenben ha kiereszti a hangját, mindenki elhallgat. Örökölte az orgánumunkat, Gábornak is elég erős hangja van. Azt látom rajta, hogy nagyon jó mixtúrája kettőnknek mindenben.

_V5I0016

 • Milyen anyuka vagy? Túlféltős vagy inkább laza?

– Én sok esetben lazább vagyok, mint Gábor. Én már rég láttam, hogy tud szaladgálni a lépcsőn, amikor Gábor még felkísérte. Nem vagyok pánikos, de valószínűleg azért is, mert Nóri nagyon elővigyázatos kislány. Én inkább a lelki sérülésektől féltem.

 • Hogyan szoktál feltöltődni, mi az, ami kikapcsol?

– A családomon túl két dolog: a kvarcjátékok megjelenése óta nagyon szeretem a számítógépes játékokat, gyerekkoromban Commodore 64-en játszottam. A technika fejlődésével én is haladtam, így manapság tableten játszok. Az építkezős és a stratégiai játékok teljesen ki tudnak kapcsolni. A másik az utazás. Csak arra sajnos nincs annyiszor lehetőségem, mint ahányszor játszhatok a tabletemen.

 • Hamarosan itt a húsvét. Hogyan készültök a nyuszi fogadására?

– Feldíszített lakással és klasszikus húsvéti ételekkel fogjuk várni a nyuszit. Lesz az asztalon sonka, tojás, torma, zöldségek és finom sütemények. Az ünnepek szeretetét otthonról hoztam. Anyukám mindig nagyon széppé tette az ünnepeket, s igyekszem én is úgy csinálni, ahogy tőle láttam. Egyetlen dologtól ódzkodom, a locsolkodástól. Így viszonylag hamar leszoktattunk erről a barátainkat.

 • Nóri is várja a nyuszit?

– Nagyon! Bár az idei meglepetés biztosan nem lesz akkora, mint a tavalyi volt. Egy évvel ezelőtt ugyanis, amikor Nóri a nyuszi által eldugott ajándékokat kereste a kertben, egy kis dobozt is talált, amiből Nózi kutyánk pislogott rá, igaz, akkor még csupán 8 hetesen.

Fülöp Monika