Eredményes horgászat

Széchenyi Gábort faggattuk a Pecaplázából arról, mitől lehet eredményes a horgászat és milyen eszközöket érdemes hasz- nálnunk ennek érdekében?


Eredményességünk sokszor kitartásunkon, csalafintaságun- kon múlik, és néha csak igen nehezen kerülünk közelebb az áhított sikerhez: egy-egy szép ponty megfogásához. Vannak olyan helyzetek mikor bármit is teszünk, nem jutunk el még a kapásig sem, a halak nem mindig hajlandóak odaúszni az etetésünkre. Mit is tehetünk ilyen helyzetekben?

Véleményem szerint a horgászat sikeressége függ a halak étvágyától, a csali minőségétől és mennyiségétől, de leginkább
a felkínálás helyétől – úgy gondolom, hogy ez utóbbi a legfon- tosabb! Többször tapasztalhatjuk, hogy hiába horgászunk több bottal is egyszerre, csak egy szerelék dolgozik. A passzivitás oka véleményem szerint, hogy vannak időszakok, mikor a pontyok nagyon keveset mozognak. Nem veszik fel a táplálékot, kizárólag csak akkor, ha az orruk elé lógatjuk az ízletes csemegét. Elhú- zódnak egy számukra biztonságosnak vélt csendesebb helyre, ahol alig mozdulnak.

Bár egyre több olyan helyszínre jutok el, ahol a hosszú előkés feederezést is célszerű viszonylag nagy távolságra művelni, mégis sokkal gyakrabban fordul elő, hogy a flat vagy a bordás kosarat kell messzire bevetni a hőn áhított pontyok megfogása érdekében. Ahhoz azonban, hogy ezt meg tudjuk tenni, szük- ségünk van egy, a feladatra tökéletesen alkalmas botra, egy ehhez méretben illő orsóra, valamint a nagy távolságok elérését lehetővé tevő zsinórokra és kosarakra.

A távdobó feederbot

Kedvenc távdobó feederem évek óta a Benzár Method Feeder. Az elérhető két méret közül természetesen a hosszabb, 390-es az, amivel igazán nagyot tudok dobni, de a rövidebb pálcák kedvelői számára a 360-as is megfelelő lehet. A bot gerinces, ugyanakkor meglepően rugalmas, ami elengedhetetlen az igazán nagy távolságok eléréséhez, hiszen csak egy rugalmas bot tudja kellően nagy erővel kilőni a megtöltött kosarat.

A Method Feeder minden porcikája a távdobást szolgálja. A nyéltagján nincsen gyűrű, így a zsinór több mint egy méteren keresztül ellenállás nélkül tud peregni a dobról, ami hatalmas plusz! Méterekben mérhető az ennek köszönhető dobástávol- ság-növekedés, amely bizonyos helyzetekben a siker záloga is lehet.

A bothoz illő orsó a Carp Expert Pro Cast Method Feeder, ami az egyik legnépszerűbb orsónk évek óta. Ennek az az oka, hogy egy kifejezetten lassú dobemeléssel bíró, gyorsfékes, két lekerekített, fém zsinórklipsszel szerelt modellről van szó, amellyel hatalmas távolságok érhetők el.

Az orsó mérete és súlya is tökéletesen passzol az említett bot paramétereihez. Fontos, hogy – az ésszerűség határain belül persze – a lehető legvékonyabb főzsinórt csévéljük a dobra. Ez esetemben szinte mindig 0,20-as vastagságot jelent. Érdemes továbbá olyan típust választani, ami kevéssé nyúlékony, hiszen a messziről történő kapásérzékelésben ennek nagyon fontos szerepe van. Én újabban a BENZÁR CONCOURSE METHOD FEEDER ZSINÓR 300M-t használom, amely minden tekintetben megfelel a nagy távolságú feederezés kívánalmainak! Teflon-bevonatának hála kiemelkedő a kopásállósága, emellett a megszokottól lényegesen kisebb a nyúlása. Azonban legyen bármilyen erős és strapabíró is egy 0,20-as főzsinór, a nagyerejű dobások jelentette igénybevételt nem tolerálja hosszú távon, ezért mindenképpen szükség van dobóelőke használatára. Én alapvetően fonott párti vagyok, bár tudom, hogy sok helyen már nem engedélyezett ennek az alkalmazása. Ettől függetlenül, ahol

KAPCSOLÓDÓ HÍREK