Passzázs Magazin: Interjú Jonas Jonassonnal

A próféta és a hülye címmel jelenik meg a szatirikus humoráról ismert Jonas Jonasson új regénye. Ebből az alkalomból készített vele interjút magyarországi kiadója, az Athenaeum.

 

Hogyan foglalná össze a regényt két-három mondatban? Mit jelent az ön számára a történet?
Három nagyon különböző karakter találkozik egy Európát és a világot átszelő út során. Egyikük egy próféta, aki a világvégéről prédikál és nagyon siet, mivel a légkör, számításai szerint, tizenkét nap múlva összeomlik. Petra, a próféta eközben összetalálkozik az élet dolgaiban tudatlan, de mesterien főző Johannal, illetve Agnesszel, aki a lila haja mellett mással is kitűnik a tömegből. Aztán megkezdődik a visszaszámlálás. Visszaszámlálás tele örömmel, meglepetésekkel, romlással, szerelemmel és nevetéssel. Hogy mit jelent számomra ez a történet? Minden regényem tisztelgés az élet előtt. Egy reménysugár a reménytelennek tűnő világunkban. Szeretek mosolyra fakasztani miközben arra bátorítom az olvasót, hogy gondolkozzon el azon, ami körülöttünk zajlik. Minden napot ragadjunk meg a mosolyra!

Honnan merített ihletet ezekhez a különös karakterekhez? Miért találtak egymásra?
A furcsa, de valósághű karaktereimet úgy alkotom meg, hogy egy kicsit innen, egy kicsit onnan lopok. Olyan emberekről írok, akikkel az évek során találkoztam, vagy akikről olvastam. Úgy is mondhatnám, hogy gyűjtöm az érdekes embereket.

Amikor egy érdekes ember találkozik egy másik érdekes emberrel a dolgok hajlamosak szikrázni. Miért találtak egymásra? Ahogy az gyakran előfordul, a főszereplőim véletlenül találkoztak.

A regény 2011-ben játszódik, miért?
Azzal, hogy visszautazunk az időben, egy kicsit okosabbá teszem magamat és az olvasót is. A szereplőimmel ellentétben mi már tudjuk, mi fog történni a világgal a közeljövőben. Nagyon jó okunk van arra, hogy ne higgyünk Petrának, a világvége-prófétának, amikor azt állítja, hogy tizenkét nap múlva vége lesz a világnak. Mégis, a visszaszámlálás során egy kicsit idegesek leszünk, nem igaz?ú

Mit gondol, mikor lesz vége a világnak?
A világ túl fog élni minket, az biztos. Hiszed vagy sem, de én reménykedem benne, hogy az út, amin a civilizációnk jár, mégiscsak jó út. Az emberiség minden hiányosságával együtt hajlamos arra, hogy folyvást talpra álljon. Miközben ezt várom, reménykedem abban, hogy az olyan dolgok, mint a tudomány, az értelem és az együttérzés újra fontossá válnak számunkra.

Keresd a könyvet a Líra könyvesboltban. 

Az interjú a Passzázs Magazin őszi számában jelent meg eredetileg. 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK