Passzázs magazin: A nyulak testbeszéde

Nyuszigazdiként nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mit miért csinál a kedvencünk vagy épp mit szeretne kommunikálni felénk. Valószínűleg az együtt töltött idő alatt többször is elgondolkodtunk már azon, hogy vajon miért ugrál és tekereg a levőben a tapsifüles vagy miért vesz fel időnként bokszoló állást. Minden állatnak van egy sajátos testbeszéde, ez alól a nyulak sem kivételek.

A nyuszik testbeszéde egyedülálló. Füleiket, farkukat, orrukat és testhelyzetüket használják kommunikációjuk során. Egy kis fi gyelem ráfordításával viszonylag könnyedén észlelhetjük és megtanulhatjuk jeleiket. A nyúl testbeszédének értelmezéséhez az első lépés a háziállatunkhoz való kötődés kialakítása. Amikor már tudjuk, hogy mit próbál mondani nekünk nyuszink, akkor képesek leszünk úgy időt tölteni vele,hogy közben ne riasszuk el. Néhány jelzés:

 

1. Riadókészültség

Ha a nyuszi megtorpan, előre állnak a fülei és határozottan egy bizonyos irányba néz, az azt jelenti, hogy fokozott készenlétben van. Ilyenkor a kisemlős hátsó lábaira is felállhat, de akár mind a négy manccsal a földön is maradhat. Ezt a viselkedést általában könnyű észrevenni, hiszen hasonlóan működik, mint a kutyáknál és a macskáknál.

Ez akkor történik, amikor a nyúl úgy gondolja, hogy fennállhat valamilyen veszély. Néha úgy tűnik, hogy véletlenszerűen is ebbe az állapotba kerülhet az állat, még akkor is, ha nem hall semmit. Ám, azt tudnunk kell, hogy a nyuszik azokat a hangokat is képesek észlelni, amit az emberek nem.

 

2. Örömugrás

Ha tapsifülesünk őrült módon ugrik egyet és tekeredik a levegőben, egészen biztos, hogy nem kell aggódnunk, ugyanis azt jelenti, hogy a nyuszink boldog. Ilyenkor kedvencünk túl boldog ahhoz, hogy képes legyen egy helyben maradni. Az ugrást gyakran nagysebességű futás kíséri, mert örömében egyszerűen nem képes a nyuszi magában tartani az energiáját.

 

HALLOTTÁL MÁR A FRESSNAPF KEZDŐCSOMAG ÖSSZEÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉGRŐL?

A 10%-os alapcsomag kedvezmény ajánlat kifejezetten a kis kedvencek (kutya, macska, kisemlős, madár,hal) boldog és büszke új gazdáinak részére készült. További részletekért és a szórólapért fordulj szakértő kollégáinkhoz a Fressnapf üzletben.

 

3. Boksz

Olyat is tapasztalhatunk, hogy a nyúl feláll hátsó lábaira és boksztartásba emeli elülső mancsait. Ilyenkor a fülei felemelkednek, a testsúly nagy része a lábujjakra nehezedik a sarok helyett. Még akár moroghat is a kisállat. Ez bizony az agresszió jele. A nyulak harc helyett általában elfutnak és elbújnak, de előfordulhat, hogy a tapsifüles megmakacsolja magát és a küzdelem mellett dönt. Akkor találkozhatunk ezzel a reakcióval, mikor például bemutatjuk kedvencünket egy kutyának, vagy épp belép valaki a nyuszi területére.

 

4. Popsirisza

Amikor valami fi nomat adunk bundás barátunknak, azt észlelhetjük, hogy rázni kezdi a fenekét. Ez akár olyan gyorsan is történhet, hogy rezegtetésnek tűnhet. Ez a jelenség azt mutatja, hogy a nyuszi nagyon boldog és élvezi az imént kapott étel fogyasztását. Nem túl gyakori viselkedés, de mókás, ezért érdemes figyelni.

 

Fressnapf Magazin – A cikk eredetileg a Passzász Magazin 2022.tavaszi számában jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK